h Dolar 32,6018 % 0.38
h Euro 34,8007 % 0.38
h Altın (Gr) 2.493,83 %0,39
h Ons Altın 2.383,41 %0,19
h Bitcoin 2057475 %3.99733
a

Son dakika… Kadir Topbaş hayatını kaybetti

Corona virüsü yakalandıktan sonra 16 Kasım 2020’de hastanede tedavi altına alınan İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Kadir Topbaş yaşamını yitirdi. Topbaş yarın öğlen namazı vakti Fatih Camii’nde düzenlenecek törenin ardından Fatih Camii haziresine defnedilecek. Topbaş’ın ölüm haberinin ardından Twitter hesabından bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Kadir Bey’i, İstanbul’a ve ülkemize kattıklarını unutmayacağız” dedi.

Eski İBB Başkanı Kadir Topbaş geçtiğimiz kasım ayında coronaya yakalanmıştı. 76 yaşındaki Kadir Topbaş, Amerikan Hastanesi’nde tedavi altına alınmıştı.

16 Kasım’dan itibaren corona virüsü tedavisi gören ve 4 Aralık’ta yoğun bakıma alınan Topbaş, durumunun ağırlaşması üzerine entübe edilmişti.

Topbaş, yaklaşık 3 aydır süren yaşam mücadelesini bugün saat 16.00 sıralarında kaybetti.

Kadir Topbaş için yarın öğlen namazı vakti Fatih Camii’nde cenaze töreni düzenleneceği öğrenildi. Topbaş’ın, Fatih Camii haziresine defnedileceği kaydedildi.

Topbaş, 2004 yılından itibaren 3 dönem üstlendiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığı görevinden, 2017 yılında tartışmalı bir şekilde istifa ederek ayrılmıştı.

ERDOĞAN: İSTANBULA VE ÜLKEMİZE KATKILARINI UNUTMAYACAĞIZ

Topbaş’ın ölüm haberinin ardından Twiter hesabından bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan “İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı, kıymetli yol arkadaşımız Kadir Topbaş’ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Kadir Bey’i, İstanbul’a ve ülkemize kattıklarını unutmayacağız. Kendisine Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve milletimize başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN CENAZEYE KATILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ’da vefat eden kanaat önderlerinden Hafız Abdullah Nazırlı’nın cenazesine katıldıktan sonra yeniden uçakla Trabzon’a, oradan helikopterle Rize’nin Güneysu ilçesine geldi. Erdoğan, buradan karayolu ile Merkez Mahallesi’ndeki evine geçti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yarın vefat eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Kadir Topbaş’ın İstanbul Fatih Camiinde kılınacak cenaze namazına katılacağı duyuruldu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcü İbrahim Kalın ise Topbaş için, “Dar-ı bekaya yürüyen Kadir Topbaş beye Allah’tan rahmet, ailesine sabırlar diliyorum. Hepimizin başı sağolsun. Ülkesi için hizmet eden, İstanbul’da pek çok esere imza atan, beyefendi bir insandı. Mevla mekanını cennet eylesin” dedi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da Topbaş’ın ölümünün ardından sosyal medya hesabında başsağlığı mesajı yayınladı. Vali Yerlikaya’nın paylaşımında: “Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş’ın vefatını teessürle öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet kederli ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum” ifadeleri yer aldı.

YAKLAŞIK 14 YIL İSTANBUL’U YÖNETTİ

Kadir Topbaş öyle veya böyle tam 14 yıl İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı. 3 seçimde Sirmen, Kılıçdaroğlu ve Sarıgül’e karşı kazandı.

Topbaş’ın özgeçmişinden satırbaşları şöyle:

8 Ocak 1945’te Artvin’de dünyaya geldi. 3 aylıkken İstanbul’a geldi.

Işık Lisesi ve İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde orta öğrenimini tamamladı.

1972 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu.

1974 yılında Mimar Sinan Üniversitesi (MSÜ) mimarlık bölümünü bitirdi.

Yıllarca serbest mimarlık yaptı. MSÜ’de son sınıf öğrencisiyken bir arkadaşının aracılığıyla eşi Özleyiş Toptaş’la tanıştı. Bu evlilikten bir kızı, iki de oğlu dünyaya geldi.

1973’te Milli Selamet Partisi’nde (MSP) siyasete girdi. 1985’te Refah Partisi’nde (RP) İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi oldu.

1993’te Bağcılar İlçe Başkanlığı, 1995’te İl Başkan Yardımcılığı ve 1997’de Fazilet Partisi’nde (FP) İl Başkan Vekilliği yaptı.

1994 – 98 yılları arasında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kültür işlerinden sorumlu danışmanlığını yaptı.

Bu arada 1977’de MSP’den, 1987’de de RP’den iki kez Artvin Milletvekili adayı ve 1996’da RP’den Bakırköy Belediye Başkan Adayı oldu ama seçilemedi. Nihayet 1999’daki yerel seçimlerde Fazilet Partisi’nin adayı olarak Beyoğlu Belediye Başkanlığı’nı kazandı.

2004’te Ali Müfit Gürtuna sonrası, CHP’li Sefa Sirmen’e karşı yarıştı, AKP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

2009 seçimlerinde ise CHP, Topbaş’ın karşısına Kemal Kılıçdaroğlu’nu aday gösterdi. 29 Mart’ta yapılan seçimlerde İstanbullular bir kez daha “Kadir Topbaş” dedi. Topbaş, oyların yüzde 44,7’sini, Kılıçdaroğlu ise yüzde 37’sini aldı.

2014 seçimlerini Mustafa Sarıgül’e karşı kazandı. Gezi olayları ve 17-25 Aralık sonrasına gelen seçimlerde AKP oy kaybederken Topbaş oylarını artırdı.

Üç kez seçim kazanan Kadir Topbaş’ın Erdoğan’la arası açıldı. Topbaş üçüncü dönemini tamamlayamadı ve 2017’de istifaya zorlandı. Görevi Mevlüt Uysal’a devretti.

Kadir Topbaş’ın istifasının ardından yapılan ilk seçimde AKP İstanbul belediyesini kaybetti. CHP’li Ekrem İmamoğlu ilk seçimde İstanbul’u AK Partili rakibi Mevlüt Uysal’ın elinden aldı.

Kadir Topbaş Saray Muhallebicisi’nin sahibiydi. Üç kez hacca da gitti. 16 Kasım’da corona virüsü teşhisiyle özel bir hastaneye kaldırıldı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.