Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem, Alanya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ALSMO) Başkanı Önder Kıvrak ve mali müşavirlerle ALTSO’da bir araya geldi. Erdem yapılan toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Ülkemize çok büyük bir döviz girdisi sağlayan turizmcilerin de ihracatçılar gibi TBMM’den geçmesi beklenen 5 puanlık kurumlar vergisi indiriminden faydalanmasını istiyoruz” diye konuştu.
ALTSO Başkanı Eray Erdem, ALSMO Başkanı Önder Kıvrak ve mali müşavirlerle ALTSO’da bir toplantı yaparak, turizmde yaşanan vergi yükleri, destek ve teşviklerin arttırılması gibi konuları değerlendirdi.
Turizmcilerin, ihracatçılar gibi ülkeye büyük bir döviz girdisi sağladığını belirten Başkan Erdem’in açıklaması şu şekilde:
“Geçtiğimiz günlerde temel gıda ürünlerinde uygulanan KDV ile ilgili talebimiz olmuştu. Yüzde1’lik ve yüzde 8’lik dilim arasındaki farkın direkt buradaki iş insanlarından, hizmet sektöründen ek yük olarak çıktığını belirtmiştik. Otelci ve restoran işletmelerinin satışlardan kaynaklı KDV oranlarının da temel gıdada olduğu gibi yüzde 1’e çekilmesini talep etmiştik. Buna artı olarak bu yıl uygulamaya konulan yüzde 2 oranındaki konaklama vergisinden bahsetmiştik. Bunlar turizmcilerin, bölgemizdeki iş insanlarının sırtında büyük bir yük olduğunu zaten pandemiden bu yana sektörün zor zamanlar geçirdiğine dikkat çekmiştik. Şimdi yüzde 2 oranında yeni bir artış daha oldu. Otelcilerin yükü biraz daha arttı.
Bunun yanında aldığımız duyumlara ve edindiğimiz bilgilere göre de tasarı halinde olan ve önümüzdeki günlerde meclise sunulması beklenen ihracatçılara verilmesi planlanan bir 5 puanlık kurumlar vergisi avantajı var. Biz de turizm bölgesi olarak otelcilerimiz başta olmak üzere hizmet sektöründe hizmet veren iş insanlarımızın işletmelerinin de bu avantajdan faydalanmasını talep ediyoruz. Çünkü konaklama tesisleri de ihracatçılar gibi ülkemize döviz girdisi noktasında katkı sunmaktadır. Turizmin en büyük paydaşlarından olan otelcilerin de bu manada onlar gibi bazı muafiyetlerden yararlanmasının önü açılmalı. Yetkililerimiz zaten turizme yapılan yatırımların dönüşümünün ne derece hızlı ve fazla olduğunu bilir. Çoğu tesis yüzlerce çalışanı ile bir fabrikadan daha fazla istihdam sağlıyor. Sanayici gibi yurt dışından hammadde alma zorunluluğumuz da olmadığı için belki birçok sanayiciden daha fazla ekonomiye katkı yapıyoruz.”
“Yapılanlara da müteşekkiriz”
Erdem son dönemlerde Döviz Kurunun enflasyon oranında artmamasının da otelciler ve diğer turizm temsilcilerini zorladığı şeklinde iş insanlarının serzenişini de dile getirdikten sonra sözlerine şöyle devam etti:
“Bugüne kadar zor dönemlerde devletimiz tarafından açıklanan destekler de oldu. Bunlara da müteşekkiriz. Ama şunu da belirtmeden geçemeyiz, pandemi süreciyle başlayan gerek dünyadaki global krizin, gerekse ülkemizdeki krizin etkileri halen turizm sektörü üzerinde devam etmektedir. Geçen yıl Ukrayna ve Rusya savaşı ile başlayan turizmin aldığı büyük bir darbe var. Bu yıl halen onun büyük oranda etkisini görmekteyiz. Bizim hükümetimizden, devletimizden talebimiz, ihracatçının faydalanmasını düşündükleri 5 puanlık kurumlar vergisi avantajının turizm sektörüne de tanınması, buna ek olarak belki SGK prim teşviklerinin devam ettirilmesi. Çünkü dediğimiz gibi pandemi ile başlayan ve turizmdeki etkisini halen sürdüren kriz maalesef devam etmekte. Bu anlamda otelcilerimiz ve iş insanlarımız ekonomik olarak büyük bir darboğazda. Bununla ilgili biz de önümüzdeki haftalarda Ankara’da ilgili bakanlıklarla ve daire başkanlıklarıyla bir görüşme yapacağız. Bugün toplantımıza katılan oda başkanımıza ve meslek erbaplarına çok teşekkür ediyorum. Bu konunun da her platformda takipçisi olacağız.”
Başkan Erdem’den sonra konuşan ALSMO Başkanı Önder Kıvrak ise şunları söyledi:
“ALTSO Başkanımız Eray bey ve meslektaşlarımızla turizm sektörünün sorunlarıyla ilgili değerlendirme yaptık. Otelcilerin, gelirlerinin hizmet ihracı kapsamında değerlendirilmesi ve kurumlar vergisinden onlara meclisteki 5 puanlık indirimin sağlanması gerektiğini konusunda ortak kanata vardık. Bölgemizde pandemi sebebiyle zarar gören pek çok işletme oldu. Hemen ardından Rusya-Ukrayna savaşı oldu, bu savaşın getirdiği sorunlar, kira artışlarındaki yükselişler ve nitelikli personel turizm sektörünün başlıca sorunları oldu.Bu sebeple personel istihdamının arttırılması ve nitelikli insanların gelebilmesi için turizmcilerimize sosyal güvenlik teşviklerini sağlanması ve bu bölgede KDV oranlarındaki artışlardan otelcilerimizin muaf tutulmasını talep ediyoruz.”
Kaynak: İHA
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.