h Dolar 35,3411 % -0.09
h Euro 36,3695 % -0.09
h Altın (Gr) 3.020,05 %1,20
h Ons Altın 2.658,45 %1,31
h Bitcoin 3443453 %4.06496
a

Akdeniz Üniversitesi’ne Meme Ünitesi açılıyor

Akdeniz Üniversitesi’nde Dünya Kanser Günü dolayısıyla düzenlenen toplantıda Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan Akdeniz Üniversitesi’nde yakın zamanda Meme Ünitesinin açılacağının müjdesini verdi. Rektör Özkan aynı zamanda kanserle güçlü

mücadele sağlayan Onko Genetik Merkeziyle de Türkiye’de ilkler arasında yer aldıklarını ifade etti.

Akdeniz Üniversitesi’nde Dünya Kanser Günü dolayısıyla Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan başkanlığında basın toplantısı düzenlendi. Rektörlük Senato Salonunda düzenlenen toplantıda Türkiye’de ve bölgede ilk olan uygulamalar ve yeni gelişmeler paylaşıldı. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın yanısıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülbin Arıcı, Başhekim Prof. Dr. Yıldıray Çete, Başhekim Yardımcıları Prof. Dr. Banu Nur, Doç. Dr. Muhittin Yaprak, Doç. Dr. Murat Uçar, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gökhan Ertosun ve farklı ana bilim dallarından öğretim üyeleri katıldı.

 

“Meme ünitesi müjdesi”

Akdeniz Üniversitesi’ndeki kanser çalışmalarını ve güncel gelişmeleri paylaşan Rektör Özkan, yakın zamanda Meme Ünitesinin açılışını yapacaklarının müjdesini verdi. Merkezin Türkiye’de ilk olacağını belirten Rektör Özkan, “Merkezin amacı meme kanserini tanımak ve tedavisini hep birlikte planlamak. Meme merkezinin diğerlerinden farkı bütüncül yaklaşıyor olması. Sadece medikal tedavi değil, cerrahi tedavi, estetik tedavisi, sonraki süreçlerinin takipleri bunların tek bir merkezde olması hasta açısından da bizim açımızdan da çok kıymetli” dedi.

 

“Onkoloji alanında iddialı”

Akdeniz Üniversitesi’nin onkolojide de transplantasyonda olduğu gibi iddialı olduğunu ifade eden Rektör Özkan “Kanser için iki şey önemli. bir insan kaynağı. Çok iyi hocalarımız var burada gördüğünüz gibi. İkincisi de altyapı ve bizim tanı tedavi için kullandığımız sahip olduğumuz cihazlarımız. Bunlardan önemlilerinden bir tanesi Gen Merkezi. Akdeniz Bölgesinde tek. Bu merkezle akıllı ilaçları kimler kullanabilir bunlara bakıyoruz. Bazı ilaçları kimin alıp alamayacağını hızlı bir şekilde tespit etmek çok önemli. Bazı hastalar meme kanserine yatkın mı bu bilgileri tedavileri şekillendirmek çok kıymetli. Bizim cihazlarımızın Akdeniz Bölgesinde başka yerde olmadığını iddia edebilirim. Hastaların Akdeniz Bölgesinde özellikle onkoloji alanında başka hastane aramalarına gerek olmadığını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

 

“Kanserle mücadelede öncü çalışmalar”

Akdeniz Üniversitesinde kanserle mücadelede öncü çalışmalar yürütüldüğünden bahseden Rektör Özkan, “Bunlardan bir tanesi de Onko Genetik Merkezimiz. Yine ülkemizde bu kapsamda bir ilk olan merkezimiz kanserde genetik yatkınlıkların tespitinin yanı sıra tedavi sürecinde de çok önemli bir rol üstlenecek. Halk arasında akıllı ilaç olarak adlandırılan kişiye özgü ilaçlar kullanılarak tedavinin başarı şansını artıracak.” diye konuştu. Rektör Özkan Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde özellikle son dönemlerde kolon tümörlerinde özellikle erken teşhisle bölgede yapılmayan bir ameliyatın yapıldığını, 2023’te ilk defa gerçekleştirilen intrakranial bypass operasyonu yapıldığını sözlerine ekledi.

 

“Hepsinin bir arada olduğu tek merkez”

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde kurulan meme ünitesi ile ilgili bilgi veren Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cumhur Arıcı, “Hocalarımızın desteği ile bir ünite kurduk, Meme Polikliniği var. Radyoloji Ünitesi var. Hepsinin bir arada olduğu tek merkez burası. Hasta geldiğinde muayenesini olacak, radyoloji görüntülemesi yapılacak. Hemen yanında hastanın tedavisini tüm ekip arkadaşlarla değerlendireceğimiz Konsey Odası bulunuyor. Buranın diğer ünitelerden farkı burada daha komplike, kapsamlı ameliyatların planlanması yapılabilecek. Burası hastalarımızın daha hızlı tanı ve tedavi almaları için büyük bir konfor sağlayacak. Ayrıca öğrenci ve asistanlarımız için ciddi bir eğitim alanı olacak. Bu bizi çok heyecanlandırıyor” dedi.

 

“Türkiye’de sağlık turizmi yapan en iyi hastaneyiz”

Sağlık turizmi alanında gelen hastaların Prof. Dr. Ömer Özkan ve Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın yaptığı başarılı ameliyatlar aracılığıyla duyup gelenler olduğunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete, “Bizim hasta çeşitliliğimiz zor hasta grubu, üniversite hastanemizde çok iyi ve deneyimli bir ekibimiz var. Onkoloji hastalarıyla organ nakli hastalarıyla ciddi zor cerrahi vakalarla uğraşıyoruz. Aylık hasta sayımız ve yıllık ciromuz görevi devraldığımız üç yıla oranla yirmi kat daha fazla çok ciddi bir artış var. Biz şu an Türkiye’de sağlık turizmini en iyi yapan birinci hastaneyiz. 2023 yılında 41 milyonluk bir sağlık turizmi cirosu elde ettik. Bölüm olarak daha çok onkoloji hastalarımız ve transplantasyon ağırlık hastalarımız var.” şeklinde konuştu.

 

“Kolon kanserinde 15 yılda teknolojik tedavi arttı”

Kolon kanserinin erkeklerde ve kadınlarda üçüncü sıklıkla görülen kanserlerden birisi olduğunu söyleyen Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Muhittin Yaprak, “Genel cerrahi kliniğimizde ilk günden itibaren bu ameliyatları yapmaktayız. Bundan 15 yıl önce açık cerrahi ile yapıyorduk bu tür ameliyatları. Yaklaşık 15 yıl önce laparoskopik cerrahiye başladık bu hastalara büyük bir konfor alanı sağladı. 3 yıl öncede robotik cerrahi ile bu ameliyatları yapmaya başladık ve hastaya teknoloji arttıkça büyük avantajları oluyor. Bu ameliyatların hepsinde yapılan işlem aynıydı organı biz çıkarıyorduk. Erken evre rektum kanserlerinde yine rektuma yerleşmiş iyi huylu polipler var. Kolonoskopi ile çıkarılamayan belirli bir süre içinde kansere dönüşeceğini bildiğimiz polipler var. Rektum dediğimiz kolonun son 15 santimlik kısmında erken evre dediğimiz rektum kanserlerini ve iyi huylu kolonoskopi ile çıkarılamayan bu polipleri anal yolla ileri teknoloji ve ileri cerrahi teknikler kullanarak müdahale edip sadece tümörü çıkardığımız organını rektumunu koruduğumuz hastanın ve hastayı da bir gün içerisinde evine gönderebildiğimiz bir evreye geçtik. Son bir yıl içerisinde baktığımız hastalarımız çok mutlular.” dedi.

 

Onko-Genetik Merkezi

Üniversitede genetik testleri yapmaya başlayınca çok sayıda başvuru aldıklarını belirten Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Özden Altıok Clark, yönetimin desteği ile Onko Genetik Merkezi kurulduğunu ifade etti. Genetiğin tüm aileyi ilgilendirdiğini belirten Prof. Dr. Özden Altıok Clark merkezde her hastaya çok uzun vakit ayırdıklarını ve hepsine cevap verdiklerini söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gökhan Ertosun da “Rektör hocamız önderliğinde merkeze çok iyi cihazlar alındı. Çok hızlı şekilde sonuç veriyoruz. Bölgemizde olmayan direnç mutasyonlu tarama testlerinin merkezimize sağlanması ile en hızlı ve en ucuz sonuç veren merkezlerden biri olduk. 2-3 gün içinde hem onkoloğumuza hem de hastamıza sonuç bildirerek tedaviyi planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

“Hedefe yönelik tedavi için çok önemli”

Onko-Genetik Merkezinin onkoloji için öneminden bahseden Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Sezgin Göksu, “Artık kişiye özel tedavilerden, akıllı ilaçlardan hedefe yönelik tedavilerden bahsediyoruz. Bu tedaviyi verebilmemiz için önce o hedefi belirleyebilmemiz lazım. Bunun için de onko genetiğin bizim için kıymeti, bizim akıllı ilaçlar verebilmemiz için bu hedeflerin tespit edilmesi bunların çok kısa sürede ulaştırılması, hastanın kişiselleştirilmiş tedaviyi alması bizim için önemli. Aynı zamanda bazı tümör çeşitleri genetik geçiş gösterdiği için biz yönlendiriyoruz. Bu konuda bize yardımcı oluyorlar” dedi.

 

“Kanser yenilebilir bir hastalık”

Dünya Kanser Gününde bir farkındalık oluşturup insanlarda kanserin yenilebilir bir hastalık olduğunu göstermek gerektiğini söyleyen Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Tatlı, “Meme kanserinde yıllık Türkiye’de 25 bine yakın görülüyor. Bunun yıllık ölüm oranı 7 binlerde. Hangi kanseri nerede önleyeceğimizi bilmemiz gerekiyor. Bunun için erken tarama çok önemli” şeklinde konuştu.

 

Ayrıntılı testler Akdeniz’de yapılıyor

En çok görülen kanserle ilgili bilgi veren Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karaca, Türkiye’de ve dünyada erkeklerde en çok görülen kanserin akciğer, prostat ve kolon kanseri, kadınlarda ise meme kanseri, tiroit kanseri, kolon kanseri olduğunu söyledi. Hastaların akıllı ilaçlar için uygun olup olmadığı konusunun merak edildiğini söyleyen Doç. Dr. Mustafa Karaca, “Hastalar bize geldiğinde genetik test yapıyoruz. Bunlar çok pahalı testler. Özel hastanelerde bunlar bizdeki fiyatın 20 katı euro fiyat isteniyor. Akdeniz Üniversitesi bu testlerin yapıldığı üç büyük devlet üniversitesinden bir tanesi. Çok cüzi fiyatlara yapılıyor. Biz hastalara ayrıntılı bir şekilde bu testleri yapıyoruz” dedi.

 

“Disiplinler arası iş birliği”

Farklı disiplinlerden uzmanların yer aldığı ve alanlarıyla ilgili bilgileri, güncel gelişmeleri paylaştığı toplantıda ayrıca Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aylin Fidan Korcum Şahin, Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Kutlu, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selen Doğan, Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Özan Sanhal, Beyin Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hakan Çakın da önemli bilgiler aktardı.

Kaynak: İHA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.